Urdos - Javier 120 km gefietst, volgens routeboekje 140 km en gepland 80 km
De afgelopen nachten sliep in kamers waar er een verwarming was in de badkamer. Dat was fijn, want elke dag was ik mijn fietskleding die ik aan heb gehad en als de zon niet schijnt moet het binnen drogen. Zo blijft het schoon en voor de zekerheid heb ik nog 2 schone setjes fietskleding. Afgelopen nacht had ik wel een verwarming maar die deed het niet en buiten drogen was geen optie. Mijn kleding was dus nog nat. Dan kan ik de kleding in een plastic zak stoppen en in de avond weer te drogen hangen, maar dan loop ik de kans dat ik stink naar natte hond. Wat ik dan doe is de fietskleding aan mijn fiets hangen en hopen dat het onderweg droogt.
De eerste 15 km waren zwaar. Gelijk na het ontbijt een stijgingspercentage van rond de 8% is niet echt lekker beginnen. Na 8 km zag ik dat er een tunnel was gebouwd die in het routeboekje nog niet was opgenomen. Ik vermoedde dat deze niet voor fietsers was, maar voor alle zekerheid toch even gevraagd. Helaas ik mocht er niet door. Na ruim 2 uur aangekomen op de top. Het was onderweg droog en koud geweest. Ik begon met 14 graden en op de top 9 graden. Het voordeel is wel dat je tijdens het klimmen geen last hebt van insecten. Als het warm is kunnen die zo irritant rond je hoofd blijven vliegen.
Op de top een jasje aangedaan en snel naar beneden. Best koud, zeker als het na 500 meter gaat regenen. Ik duik na 3 km een cafe in en neem een cafe solo. En omdat het na een kwartier nog regent een tweede. Helaas, het blijft regenen. Dan maar weer op pad en na een paar kilometer wordt het droog. Ik kom uiteindelijk in Jaca aan en neem mijn eerste menu del dia van deze reis. Maar niet voordat ik mijn natte fietskleding van gisteren, die nog natter was geworden, aan mijn stuur en fietsbuis te drogen heb gehangen. Het zonnetje schijnt.
Na het eten vervolg ik de reis. De fietskleding is bijna droog. Na 10 minuten begint het weer te regenen en zit ik aan het begin van een beklimming van 8 km, die na een korte afdaling weer gevolg wordt door een beklimming van 10 km. De kleding is weer helemaal doorweekt. Na 2 km te hebben geklommen zie ik dat het routeboekje een extra lus maakt van 36 km die ook nog eens door de bergen gaat, terwijl ik ook 11 km gewoon vlak had kunnen rijden. Ik rijd toch maar door. Maar twee kilometer later ben ik het zat om in de regen te klimmen en ga terug naar het punt waar ik de makkelijk route kan doen. Op basis van de moeilijke route had ik gepland 80 km te fietsen. Ik zie nu op de kaart dat ik bijna alleen maar hoef te dalen. Ik word overmoedig en boek een hotel op zo'n 60 km afstand. Dat valt toch nog tegen. Op de kaart is het alleen maar dalen, maar in het echt wordt er toch ook geklommen. Ik kom om 8 uur bij mijn hotel aan na 120 km fietsen. Morgen maar eens rustig aan doen. Want ik lig nu wel erg voor op het schema. Santiago is nog maar 860 km hier vandaan. En mijn fietskleding is toch nog droog geworden en stinkt niet.

Dikke kus
Neem even wat gas terug en geniet van de omgeving, anders ben je wel heel snel op je eindbestemming en moet je nog een paar lussen extra doen om ons met lezen bezig te houden. Trouwens, zag ik het goed dat De Bank je shirtsponsor is?
groet,
Hans